Dashboard Automatiseren aanmaken pakketlabels

Uitgangssituatie
DPD heeft 2 tools voor het aanmaken van pakketlabels: Shipper Central en Shipper Local. Beide beschikken over een adresboek, dat automatisch wordt gevuld als u pakketlabels aanmaakt. Als u in het hoofdscherm links op adresboek klikt kunt u een bestand importeren, een bestand exporteren, een adres toevoegen en adressen verwijderen. Als u bij het aanmaken van een pakketlabel de eerste 4 tekens van de naam heeft ingevoerd, haalt het systeem al de betreffende gegevens uit het adresboek op, indien aanwezig.

Koppeling via Shipper
Shipper heeft de mogelijkheid, dat Shipper de benodigde gegevens om pakketlabels te maken uit uw systeem ophaalt. Voorwaarde is dat uw systeem de benodigde gegevens als excel of .csv bestand altijd opslaat in dezelfde map in uw systeem. Dit opslaan moet u zelf (doen) regelen, DPD heeft geen kennis van uw systeem. Shipper Local haalt automatisch de benodigde gegevens op uit deze map. U dient alleen orders in deze map te zetten, waarvoor een pakketlabel dient te worden aangemaakt (of u gooit de nodeloos aangemaakte pakketlabels weg) en ook alle benodigde gegevens bevatten (ook het aantal pakketlabels per order).

Bij Shipper Central dient u zelf opdracht te geven om de benodigde gegevens op te halen uit deze map, zodra u pakketlabels aan wilt maken. Het op te halen excel of .csv bestand heeft hetzelfde format als bij Shipper Local, maar u kunt in Shipper Central na het ophalen een overzicht raadplegen van de gegevens voor de aan te maken pakketlabels, daarin wijzigingen aanbrengen (aantal per adres aan te maken pakketlabels; order verwijderen) en vervolgens opdracht geven tot het aanmaken van de pakketlabels. U krijgt dan een pdf om uit te printen.

Plug-in’s
DPD heeft voor diverse ICT platforms een plug-in. Op dit moment zijn dat Magento 1, Magento 2, Woocommerce/Worldpress, Prestashop, Open Cart en Shopify. Een plug-in zorgt ervoor, dat de besteller op uw website bij de check-out bezorgopties ziet waaruit hij kan kiezen. Bezorgopties zijn onder meer aflevering met DPD, aflevering met DPD zaterdaglevering en aflevering bij een DPD pakketshop. In geval van aflevering bij een DPD pakketshop dient de besteller de gewenste pakketshop selecteren uit een overzicht van DPD pakketshops, gesorteerd op nabijheid van zijn postcode. De plug-in verzorgt ook de communicatie met de API van DPD (DPD webservices, zie hieronder).

U zult in uw eigen systeem ervoor moeten zorgen, dat de opdracht voor het aanmaken van een pakketlabel met de benodigde gegevens via de plug-in naar DPD worden verzonden. U dient ook zelf in uw systeem te regelen wat de bezorgkosten zijn, die bij de bestelling in rekening moeten worden gebracht. Afhankelijk van uw ICT platform en uw eisen kan voor het inbouwen van een plug-in flink wat ICT inspanning en kennis van uw systeem nodig zijn.

DPD Webservices
Bij gebruik van DPD webservices maakt u pakketlabels aan vanuit uw eigen systeem. Uw systeem zendt een opdracht tot het aanmaken van een pakketlabel naar de API van DPD en ontvangt dan een aangemaakt pakketlabel terug om uit te printen. Dit is alleen geschikt voor bedrijven met veel ICT kennis.    

Koppeling met generieke ICT platforms om pakketlabels aan te maken
Wij werken ook samen met bedrijven, die eigen software hebben ontwikkeld om pakketlabels van verschillende pakketdiensten aan te kunnen maken. Er is dus geen sprake van een plug-in, maar alleen van een koppeling. Deze firma’s hebben eenvoudig te realiseren standaardkoppelingen met vele ICT platforms. Wij hebben een overeenkomst met Pakketpartner en een overeenkomst met SendCloud. Pakketpartner maakt gebruik van de standaardfunctionaliteit van uw ICT platform, stuurt om de 10 minuten een verzoek naar uw systeem om de ordergegevens op te sturen en selecteert deze op basis van de door u gekozen instellingen (alleen betaalde orders; geen dubbele orders etc). Pakketpartner presenteert de geïmporteerde orders in één overzicht, waarin standaard uw voorkeurspakketdienst staat, het aantal pakketlabels per order staat op 1. U kunt dan per order dat wijzigen naar een andere pakketdienst en/of het aantal pakketlabels per order wijzigen. Als u uw pakketten via pakketpartner aanmaakt, factureert Pakketpartner aan Vinologix en verhogen wij uw verzendtarief met 0,10 euro per pakket. Wij vragen voor u dan een pakketreeks aan bij DPD. U bent dan een stuk voordeliger uit dan bijvoorbeeld bij SendCloud, waar u bij een pakketvolume van 120 tot 400 pakketten per maand al 45 euro abonnementskosten per maand verschuldigd bent.  

Sommige bedrijven gebruiken de DPD plugin opdat de besteller bezorgopties en de pakketshop kan selecteren en Pakketpartner voor het aanmaken van de pakketlabels.